Sjekk ESTA-status
ESTA nyheter, informasjon og hjelp.

Krav til ESTA

Det finnes en rekke krav til ESTA som søkere må oppfylle for å få en godkjennelse på reiseautorisasjonen. Mange av kravene til ESTA samsvarer med de som ble introdusert i visa waiver-programmet i 1988. Denne siden oppdateres kontinuerlig for å få med de siste regelendringene til sikkerhetsdepartementet (Department of Homeland Security - DHS). 

Krav til pass

 • Du må ha pass fra et av følgende land: Andorra, Australia, Østerrike, Belgia, Brunei, Chile, Kroatia, Tsjekkia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Ungarn, Island, Irland, Israel, Italia, Japan, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Monaco, Nederland, New Zealand, Norge, Polen, Portugal, Republikken Malta, San Marino, Singapore, Slovakia, Slovenia, Sør-Korea, Spania, Sverige, Sveits, Taiwan, Storbritannia, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn.
 • Du må ha et pass som inneholder en maskinlesbar del på den biometriske siden
 • Passet må være gyldig på tidspunktet for søknad om ESTA og på tidspunktet for avreise til USA. Hvis ESTA-godkjennelsen utløper mens du er i USA, må du ikke søke om ny ESTA, men sørge for at du ikke forblir i landet i mer enn totalt 90 dager. Du kan ikke fornye ESTA-søknaden mens du er i USA. Hvis ESTA utløper, må du forlate landet innen 90 dager etter at passet ble stemplet på den siste grenseovergangen i USA. Besøkende som vil bli i USA i mer enn 90 dager, må søke om et visum ved å besøke nærmeste amerikanske ambassade eller konsulat, og søke om riktig visum basert på reiseformålet.
 • Du må ha et elektronisk pass med en chip (chipen inneholder passinnehaverens biometriske data). Fra 1. april 2016 må alle passasjerer som reiser til USA med ESTA-programmet ha et e-Pass med en elektronisk chip, som vist på bildet.  MERK: du er ikke kvalifisert til å søke om ESTA hvis passet du skal bruke til besøket i USA ikke har en elektronisk chip. Dersom det ikke kan konstateres om passet har en elektronisk chip, kan du bli nektet adgang på et inngående fly fra USA.

Elektronisk chip i pass

Digitalt bilde i pass

Maskinlesbar kode i pass


Reisekrav

 • Reisen til USA varer i under 90 dager.
 • Turisme: besøket til USA er for turisme, ferie, besøk av venner eller familie, samt mottak av medisinsk behandling.
 • Forretninger: besøket til USA er for konsultasjon med forretningspartnere eller forhandling av kontrakter med potensielle kunder.
 • Profesjonelle arrangementer: du skal delta på en vitenskapelig-, utdanningsmessig-, faglig- eller forretningskonvensjon eller konferanse i USA eller delta på en kortvarig, ubetalt opplæring. Du har ikke tillatelse til å motta betaling for å delta på disse arrangementene, unntatt refusjon for kostnader betalt under besøket.  
 • Sosiale arrangementer: besøket til USA er for å delta på sosiale arrangementer som holdes av broder/søsterskap, sosiale eller tjenesteorganisasjoner. Deltakere i amatørmusikk-, sports- eller lignende arrangementer eller konkurranser, er tillatt hvis den besøkende ikke mottar gaver eller belønninger som kan fremstå som en form for betaling.
 • Fornøyelser: besøket til USA er for et kortvarig, fornøyelig kurs, som et strikkekurs, men det er ikke tillatt å delta på kurs som gir studiepoeng.

Søknadskrav

 • Du må søke om ESTA på nett.
 • Du må søke om ESTA før innreise til USA. Du mottar svar i løpet av få minutter etter å ha søkt, men for noen få søkere kan det ta opptil 72 timer.

Andre krav

 • Innreise via luft eller sjø: Reisende som ankommer USA via luft eller sjø, må ha returbillett til hjemlandet eller en annen billett videre til en destinasjon som ikke er i USA. Ved reise med elektronisk billett, må en kopi av originalen tas med for å fremvises til USAs grensekontroll ved innreise.
 • Innreise via land: Utenlandske statsborgere som ankommer USA fra Canada eller Mexico må inneha et fullstendig I-94W. I-94W oppgis vanligvis av toll- og grensekontrollen (CBP) på grensen til USA.
 • *Ved transitt i USA i påvente av å reise til en destinasjon i Canada, Mexico eller nærliggende øyer, kan du reise inn i USA igjen på returreisen med hvilken som helst transport, så lenge det totale besøket, inkludert begge tidsperiodene i transitt og i Canada, Mexico eller nærliggende øyer, ikke overstiger 90 dager.
 • *Ved transitt til en destinasjon utenfor Canada, Mexico eller nærliggende øyer, må returreisen være med en deltakende transportør, men må ikke være innen 90 dager siden du må levere en ny søknad for adgang.

Visumsøkere

Hvis du ikke oppfyller alle kravene ovenfor, må du søke om visum. Gå til https://usa-visas.com for mer informasjon.

Hvis du vil bli lenger enn 90 dager i USA, eller vil studere for studiepoeng på college eller universitet, bli ansatt, jobbe i utenlandsk presse, radio, film, som journalist eller annen type media, eller få permanent oppholdstillatelse i USA, må du søke om riktig visum siden formålet med reisen ikke kommer under visa waiwer-programmet.


ESTA-avslag

Hvis ESTA-søknaden avslås, må du søke om et visum hvis du vil reise til USA.


Korrigering av ESTA-feil

Hvis du har gjort feil på ESTA-søknaden, må du sende en e-post til USAs toll- og grensekontroll (Customs and Border Protection – CBP) for å endre ESTA-søknaden. Gå til CBP for mer informasjon:

https://help.cbp.gov/s/article/Article-ContactUs?language=en_US


Ikke kvalifisert for ESTA

Utenlandske statsborgere med mindre trafikkforseelser, men uten arrest og/eller dom, bør først søke om ESTA for å kunne reise via VW-programmet, dersom alle andre krav er oppfylt.

For utenlandske statsborgere med kriminelt rulleblad kan vi dessverre ikke kommentere individuelle omstendigheter eller kvalifikasjoner, men alle utenlandske statsborgere anbefales å søke om ESTA før søknad om visum. Utenlandske statsborgere i land med visa waiwer-programmet som vil reise til USA, er ikke kvalifiserte dersom de oppfyller noen av følgende kriterier:

 • har blitt arrestert,
 • har kriminelt rulleblad,
 • har visse smittsomme sykdommer,
 • har blitt nektet inngang til USA,
 • har blitt utvist fra USA,
 • har tidligere oversittet visum eller visa waiver,
 • har vært i Iran, Irak, Libya, Nord-Korea, Somalia, Sudan, Syria eller Jemen på eller etter 1. mars 2011,
 • Har dobbelt statsborgerskap som VWP-statsborger og Iran, Irak, Nord-Korea, Sudan eller Syria.

Søk om ESTA

ESTA kreves for turist-, forretnings- og gjennomreiseformål på under 90 dagers opphold. Hvis man mangler ESTA kan det føre til at man nektes adgang ved grensen og man risikerer en stor bot. Det anbefales at du søker så snart som mulig.

Søk om ESTA