Sjekk ESTA-status
ESTA nyheter, informasjon og hjelp.

Visa waiver-programmet

Visa waiver-programmet (VWP) ble opprettet av USAs kongress i 1986. Målet med programmet var å gjøre innreise til USA mulig for et stort antall korttidsturister og forretningsreisende, samt redusere byrden i lokale utenriksavdelinger i USA når det gjelder prosessen med turistvisumsøknader. I løpet av årene har programmet utviklet seg til å inkludere flere og flere medlemsland samt flere reiserestriksjoner. Denne siden oppgir informasjon om VWP-kriteriene for opptak av nye medlemsland, medlemskapshistorikk, fremtidige medlemskapsutsikter samt en oversikt over ESTA, den elektroniske reiseautorisasjonen som tillater at et VWP-lands innbyggere besøker USA uten visum.

Hva kvalifiserer et potensielt land til å bli medlem av visa waiver-programmet?

  • Land som anses som suverene stater
  • Land med måleskala for menneskelig utvikling (High Human Development Index – HDI)
  • Land som deler sikkerhetsinformasjon med USA
  • Land som anses å ha økonomi med høye inntekter
  • Land med liten grad av pass-svindel og de som sporer opp tapte eller stjålne pass.
  • Land med strenge sikkerhetskrav til passet ved bruk av biometriske, elektroniske pass
  • Land med få innbyggere som oversitter visum og få brudd på innvandringsloven
  • Land med lav visumavslagsrate for personer som ikke er innvandrere, spesielt under 3 % som angitt i avsnitt 217 (c)(2)(A)
  • Land som har etablert troverdig mot-terrorisme, rettshåndhevelse, grensekontroll og andre sikkerhetsfokuserte organisasjoner som vil begrense innenlands kriminalitet og terrorisme.

Land som deltar i visa waiver-programmet

Land Dato mottatt
  Storbritannia,   Japan 1988
  Frankrike,   Italia,   Nederland,   Sverige,   Sveits,   Vest-Tyskland (Tyskland 1990) 1989
  Andorra,   Østerrike,   Belgia,   Danmark,   Finland,   Island,   Liechtenstein,   Luxembourg,   Monaco,   New Zealand,   Norge,   San Marino,   Spania 1991
  Brunei 1993
  Irland 1995
  Australia 1996
  Slovenia 1997
  Portugal,   Singapore 1999
  Tsjekkisk Republikk,   Estland,   Ungarn,   Latvia,   Litauen,   Malta,   Slovakia,   Sør-Korea 2008
  Hellas 2010
  Taiwan 2012
  Chile 2014
  Polen 2019
  Kroatia 2021

Land som er fjernet fra visa waiver-programmet

Land Dato mottatt Dato fjernet
  Argentina 1996 2002
  Uruguay 1999 2003

Land som anses for deltakelse i visa waiver-programmet

Land
  Argentina,   Brasil,   Bulgaria,   Kypros,   Israel,   Romania,   Tyrkia,   Uruguay

Hva må innbyggere i VWP-land gjøre når de reiser til USA?

Statsborgere i VWP-land trenger godkjent ESTA, eller elektronisk system for reiseautorisasjon, for å besøke USA for kortvarig turisme, forretninger, transitt eller medisinske formål. ESTA ble grunnlagt i 2008 og formålet var å elektronisk behandle søknader om reiseautorisasjoner på nett for statsborgere i VWP-land. Ved å sende inn en søknad på nett, kan Sikkerhetsdepartementet (DHS) forhåndsskanne reisende mot terrorisme og no fly-lister mens søknaden fortsatt er aktiv i systemet. Reisende må oppfylle alle de nødvendige ESTA-kravene for å sørge for at søknaden blir godkjent.

Viktig informasjon om ESTA

 • Men ulikt visum, er ikke ESTA fysisk.
 • Det er nødvendig med ESTA ved ankomst via luft eller cruiseskip.
 • Et godkjent ESTA garanterer ikke adgang, siden det er kontinuerlige kontroller på en søkers avvisningsgrunner etter at ESTA er innvilget.
 • Kun innehavere av pass i berettigede land kan søke.
 • ESTA kan brukes for turisme, forretninger, transitt, medisinske- og andre formål for en periode på 90 dager. ESTA lar reisende utføre forretninger og turisme uten å søke om visum. ESTA er gyldig for adgang i alle de 50 statene samt USA-territorier som Puerto Rico og de amerikanske Jomfruøyer i Karibien.
 • Reisende som vil søke om ESTA bør ta sikte på å sende inn søknaden på nett 72 timer før avreise til USA. En reisende må ha ESTA før han/hun tar fatt på turen i luft eller til sjøs til USA.
 • Ved godkjennelsen er ESTA gyldig i to år, eller til passets utløpsdato, den av de som kommer først.
 • Avslåtte ESTA-søknader kan fortsatt være berettiget til å søke om B2 Turistvisum eller B1 Forretningsvisum for å besøke USA.
 • Barn og spedbarn må også søke om ESTA og må få ESTA-søknadene godkjent for å reise til USA.
 • Personer som har reist til Iran, Irak, Libya, Nord-Korea, Somalia, Sudan, Syria eller Jemen på eller etter 1. mars 2011, eller de som har dobbelt statsborgerskap i Iran, Irak, Nord-Korea, Sudan eller Syria er ikke lenger berettiget for ESTA og må søke om visum for å besøke USA for turisme eller forretninger.

Referanser

[1] "Visa Waiver Program". U.S. Department of State. Retrieved 2017-05-16. https://travel.state.gov/content/visas/en/visit/visa-waiver-program.html

[2] "TRAVEL ADVISORY; Accord Allows Trips to Japan Without a Visa". The New York Times. 30 October 1988. Retrieved 2017-05-16. https://www.nytimes.com/1988/10/30/travel/travel-advisory-accord-allows-trips-to-japan-without-a-visa.html

[3] "United States General Accounting Office: Implications of Eliminating the Visa Waiver Program" (PDF). Retrieved 2017-05-16. http://www.gao.gov/new.items/d0338.pdf

[4] "Visa Waiver Program". Americanlaw.com. Retrieved 2017-05-16. http://www.americanlaw.com/vwpp.html