Sjekk ESTA-status
ESTA nyheter, informasjon og hjelp.

Hva TSA pre?

Redigert: mars 13, 2023  | Tags: Flyplasssikkerhet, ESTA-behandling

Coronaviruspandemien stanset all annen enn vesentlig reise, men nå som vi returnerer til normalen, er flyplasser travlere enn noensinne. Selv om det er spennende å kunne planlegge reiser igjen, er det et aspekt som kan være irriterende – sikkerhetsscreening. Fjerne beltet ditt, jakken og skoene, i tillegg til å pakke ut håndbagasjen din, er det siste du ønsker å bekymre deg for før du går om bord i flyet ditt.

Heldigvis finnes det nå en løsning: TSA PreCheck®. Men er TSA PreCheck® virkelig verdt det? Enten du planlegger din neste forretningsreise eller en ferie, les videre for å finne ut mer.

Hva er TSA PreCheck®?

TSA PreCheck® er et program utviklet av U.S. Department of Homeland Security som er ment for å effektivisere og forenkle sikkerhetsscreeningprosessen for flypassasjerer. Som du antageligvis allerede er klar over, er sikkerhetskøer en flaskehals, med alle kontrollene som utføres før du kan komme deg til flyvningen din.

De amerikanske myndighetene etablerte TSA PreCheck® for å la spesifiserte reisende som har bestått den strenge screeningen av Transportation Security Administration fåtilgang til raskere sikkerhetsscreeningskøer heller en de vanlige sikkerhetsscreeningarrangementent. Som et resultat er TSA PreCheck®-screeninger mye raskere – det tar vanligvis passasjerer registrert i TSA PreCheck® under fem minutter å gå gjennom sikkerhetskontrollen.

Hvordan fungerer TSA PreCheck®?

TSA PreCheck® er kun tilgjengelig på amerikanske flyplasser for innenriksflyninger, samt for reisende som returnerer til USA fra utlandet og som trenger overføring til en innenriksflyvning. Et liknende program er etablert for internasjonale reisende, Global Entry. TSA PreCheck® er fortsatt ikke tilgjengelig på alle flyplasser, men situasjonen endres raskt. Ved siste opptelling har mer enn 80 flyselskaper og 200 flyplasser TSA PreCheck®-punkter.

Kan jeg søke om TSA PreCheck®?

TSA PreCheck®-søknad er kun åpen for amerikanske statsborgere, amerikanske borgere og Green Card-innehavere (personer med lovlig permanent oppholdstillatelse). Et fem års medlemskap koster $ 85. Ikke alle er kvalifisert: Årsaker for avvisning inkluderer å oppgi ufullstendig eller falsk informasjon, brudd på sikkerhetsforskrifter, kriminelle forbrytelser og andre faktorer.

Når søknaden din er godkjent, vil du kunne bruke dedikerte, kortere køer ved sikkerhetssjekkpunkter på flyplassen. Du trenger ikke ta av deg jakken, skoene eller beltet; du kan også la laptoper og væsker bli i håndbagasjen din. Det er klart å se at du kan spare tid og unngå stress ved å bruke TSA PreCheck®.

Trenger jeg fortsatt et pass og ESTA for å reise med TSA PreCheck®?

Reisende fra Visa Waiver Program-medlemsland som er medlemmer av Global Entry vil fortsatt trenge et gyldig pass og ESTA (Electronic System for Travel Authorization) eller et visum.

Global Entry, SENTRI, og NEXUS tillater enkelte statsborgere fra andre land å søke. Du kan finne mer informasjon om alle programmer her. I tillegg kan borgere fra følgende land søke om Global Entry. De kan også være kvalifisert for fordelene med TSA PreCheck®, selv om de ikke kan søke på dette programmet direkte.

 • Argentina
 • Colombia
 • Germany
 • India
 • Panama
 • Singapore
 • South Korea
 • Switzerland
 • Taiwan
 • United Kingdom

I tillegg er meksikanske og canadiske bosatte og statsborgere kvalifisert for Global Entry når de registrerer seg for NEXUS. Kun amerikanske statsborgere og Green Card-innehavere er imidlertid kvalifiserte for CLEAR.

Enkelte personer kan være automatisk ekskludert fra de forskjellige Trusted Traveler-programmene. Du vil være diskvalifiser hvis du:

 • Ikke kan tilfredsstille Customs and Border Protection med bevis for lavrisikostatus
 • Gir ufullstendig eller falsk informasjon når du fyller ut søknaden din
 • Har en kriminell dom, eller har utestående arrestordre eller kriminelle anklager mot deg (inkludert for fyllekjøring)
 • Har brutt noen immigrasjons-, toll- eller landbruksforskrifter
 • Er gjenstand for pågående etterforsking av en lokal, statlig eller føderal politimyndighet
 • Ikke har innreisetillatelse til USA under immigrasjonslovgivning

Hvordan registrerer du deg for TSA PreCheck®, Global Entry, CLEAR eller NEXUS?

Søknader for TSA PreCheck®, Global Entry, eller NEXUS gjøres på nett ved å gå til Trusted Traveler-portalen. Søknadsprosessen involverer å oppgi personlig informasjon for å la U.S. Department of Homeland Security utføre en bakgrunnssjekk på deg. I tillegg, hvis du søker om NEXUS, vil Canada Border Services Agency utføre en lignende sikkerhetsbakgrunnssjekk.

Etter at Department of Homeland Security har utført bakgrunnssjekken, må du bestille et personlig intervju. Registreringssentre for TSA PreCheck® finnes på mange flyplasser og andre steder gjennom hele USA. I kontrast finnes Global Entry-registreringssentre vanligvis ved grenseoverganger på land og internasjonale flyplasser. Av denne grunn finner de fleste søkere at det er mer tilgjengelig å gjennomføre intervjuprosessen for TSA PreCheck® enn for Global Entry-programmet.

I tillegg, da det er færre steder tilgjengelige for søknadsintervjuene for Global Entry, velger noen personer å søke på TSA PreCheck® i stedet. Under intervjuet for både PreCheck® og Global Entry, vil en DHS-betjent sjekke at informasjonen din er nøyaktig og ta et bilde av deg. De vil også behandle fingeravtrykkene dine, som brukes til å verifisere identiteten din ved Global Entry-kiosker ved ankomst fra utlandet.

Global Entry et ytterligere alternativ kjent som «registrering ved ankomst». Ved registrering ved ankomst kan reisende som har blitt gitt betinget godkjenning fullføre intervjuet ved ankomst til USA. Mer enn 60 flyplasser tilbyr dette alternativet, inkludert 15 internasjonale flyplasser.

Hvordan søke om TSA PreCheck®

For å få tilgang til raskere sikkerhetssjekkpunkter må alle over 12 år søke om TSA PreCheck®. Barn som er yngre enn 12 år kan få tilgang til PreCheck® når de reiser med en kvalifisert forelder. Du må søke på nett; den innledende søknaden tar rundt fem minutter å fullføre og det er et ikke-refunderbart søknadsgebyr på $ 85.

 • Sett opp avtalen din – Det andre stadiet av søknaden er personlig, og det er mer enn 380 tilgjengelige registreringsentre du kan velge mellom.
 • Sjekk hva du må ta med deg på intervjuet – Som nevnt ovenfor vil TSA verifisere identiteten din via fingeravtrykk. Du må ta med det et ID med foto utstedt av myndighetene; i enkelte tilfeller kan du være påkrevet å vise bevis på statsborgerskap, for eksempel passet ditt. Nettverktøyet Påkrevde dokumenter-siden på Universal Enroll-nettstedet vil forklare hvilke dokumenter du må ta med.
 • Vent på at søknaden din skal bli godkjent – De fleste søkere vil motta sitt Known Traveler Number tre til fem dager etter avtalen sin. Når du er godkjent, vil du bli gitt et KTN. Lagre dette nummeret, da du vil trenge det når du bestiller flyvninger. Skulle du imidlertid miste eller forlegge nummeret, er det enkelt å sjekke det og innhente det på nett.
 • Sjekk boardingkortet ditt – Når du sjekker inn på en flyplass eller skriver ut boardingkortet ditt, bør du være i stand til å se en TSA PreCheck®-indikator. Nå kan du unngå de lange køene og gå direkte til TSA PreCheck®-punktene.

Er TSA PreCheck® verdt det?

For alle som flyr regelmessig er gebyret på $ 85 vel verdt det, og sparer deg for fem år med lange ventetider på sikkerhetssjekkpunkter og irritasjonen ved å måtte ta av deg sko og klær. Reisende familier, spesielt de med mindre barn, vil dra vesentlig fordel av TSA PreCheck®. I tillegg vil enkelte kredittkort med reisebelønninger gi deg kreditt for å tilbakebetale søknadsgebyret ditt for TSA PreCheck®. Noen av de mest populære kortene som deltar i denne planen inkluderer American Express Platinum Card og Capital One Venture Rewards Card. Det er mange andre, så sjekk med banken din.