Sjekk ESTA-status
ESTA nyheter, informasjon og hjelp.

Visum til New York

Redigert: aug. 24, 2023  | Tags: USA-visum, USA-visumsøknad, USA-visumkrav, USA-visumkrav

Information on visiting New York and applying for a visa or ESTA.

New York City er en av verdens mest ikoniske byer og lokker reisende med sin skyline, kultur og uendelige muligheter. Men før du kan sette tennene i det store eplet, må du sikre deg riktig reisedokumentasjon. For de fleste internasjonale reisende betyr dette enten å søke om ESTA (Electronic System for Travel Authorization) eller visum.

Hvis du er interessert i visum til New York eller ESTA-visumfritak, vil denne korte artikkelen gi deg den informasjonen du trenger for å søke.

ESTA eller visum: Hva trenger du?

ESTA (visumfritaksprogrammet)

Visa Waiver Program (VWP) skal gjøre det enklere for passinnehavere fra visse land å reise inn i New York uten å søke om visum. For øyeblikket er det 41 land som er medlemmer av Visa Waiver Program. Personer som ønsker å besøke New York i mindre enn 90 dager, enten i forbindelse med turisme, forretninger, transitt eller medisinsk behandling, kan være kvalifisert. ESTA-visumfritak utstedes for inntil to års gyldighet, eller til passets utløpsdato, avhengig av hva som inntreffer først.

Godkjente forretningsformål med ESTA

 • Konsultere forretningsforbindelser
 • Delta på en vitenskapelig, utdanningsmessig, faglig eller forretningsmessig kongress eller konferanse.
 • Delta på kortvarig opplæring (du kan ikke motta betaling fra noen kilde i New York, med unntak av utgifter i forbindelse med oppholdet).
 • Forhandle om en kontrakt

Godkjente turistformål med ESTA

 • Turisme
 • Ferie (helligdag)
 • Besøk hos venner eller slektninger
 • Medisinsk behandling
 • Deltakelse i sosiale arrangementer i regi av brorskaps-, sosiale eller serviceorganisasjoner
 • Deltakelse av amatører i musikk-, sports- eller lignende arrangementer eller konkurranser, hvis de ikke får betalt for deltakelsen Deltakelse i et kortvarig fritidsstudium som ikke gir studiepoeng (f.eks. et todagers matlagingskurs på ferie).

Reiseformål som ikke er tillatt i henhold til Visa Waiver-programmet

 • Studier som gir studiepoeng
 • Sysselsetting
 • Arbeid som utenlandsk presse, radio, film, journalister eller andre informasjonsmedier
 • Permanent opphold i USA

Slik søker du om ESTA

 1. Send inn ESTA-søknaden på nettet. Dette tar vanligvis 20-30 minutter per søker.
 2. Fyll ut de nødvendige opplysningene, inkludert biografisk informasjon og passdata.
 3. Betal det offentlige ESTA-gebyret.
 4. Vent på godkjenning, som noen ganger kan skje umiddelbart, men som også kan ta opptil 72 timer.

Amerikansk visum

Hvis du ikke er kvalifisert for ESTA Visa Waiver eller ønsker å oppholde deg i New York i mer enn 90 dager, trenger du et B1 Business Visa, B2 Tourist Visa eller B1-B2 Visitor Visa. Det finnes ulike kategorier av besøksvisum, som klassifiseres etter formålet med besøket.

 1. Kategori B1 - forretningsformål, gjennomføring av møter, oppgjør av eiendom.
 2. Kategori B2 - turisme, ferie, fritid og andre besøksformål.

Slik søker du om amerikansk visum

For å søke om visum er det en rekke trinn som må følges. Noen ganger kan disse trinnene variere avhengig av hvilket land du søker fra.

 1. Fyll ut den elektroniske vis umsøknaden - Først og fremst må du fylle ut det elektroniske visumsøknadsskjemaet DS-160. Når du har fylt ut søknaden, lander du på bekreftelsessiden; du må ta en utskrift av denne bekreftelsessiden. Utskriften er obligatorisk å ta med til et intervju.
 2. Planlegg et intervju - Du må planlegge en avtale for ditt amerikanske visumintervju på den amerikanske ambassaden eller konsulatet i hjemlandet ditt. Deretter må du vente på å bli oppringt av visumansvarlig. Det er ikke noe fast tidspunkt for når du vil bli oppringt av den amerikanske ambassaden eller konsulatet. Tidspunktet avhenger av mange faktorer, for eksempel hvor du befinner deg, sesong og visumkategori. Derfor må du søke om visum på forhånd.
 3. Ta vare påde obligatoriske dokumentene - a) gyldig pass, b) skjema DS 160 bekreftelsesside, c) kvittering for innbetaling av søknadsgebyr, d) foto.
 4. Ambassadeintervju/ avtale - Etter å ha undersøkt deg i intervjuet, vil konsulatet eller ambassadens representant avgjøre om du er kvalifisert eller ikke. Etter visumintervjuet kan det hende du må legge frem flere dokumenter hvis du blir bedt om det. Så vær forberedt på det.
 5. Få godkjent amerikansk visum - Etter at visumet ditt er godkjent, vil du motta passet og visumet ditt med bud, eller du kan velge å hente dokumentene dine på en nærliggende amerikansk ambassade.

Attraksjoner du ikke må gå glipp av i New York

Frihetsgudinnen og Ellis Island

Intet besøk i New York er komplett uten å se disse symbolene på amerikansk frihet og innvandring. Du kan ta ferge fra Battery Park til begge øyene. Billetter kan kjøpes på forhånd på nettet.

Times Square

Dette travle handels- og underholdningsknutepunktet er kjent for sine teatre, shoppingmuligheter og den årlige nyttårskulen. Dette er et must å besøke, minst én gang.

Central Park

Central Park er en oase midt i Manhattans betongjungel og byr på en rekke rekreasjonsmuligheter, fra båtliv til liveopptredener.

Broadway

For teaterelskere er en Broadway-forestilling nærmest et must. Her finnes det noe for enhver smak, fra klassikere som "Phantom of the Opera" til moderne hits som "Hamilton".

Museer

Metropolitan Museum of Art og Museum of Modern Art (MoMA) er bare to av byens fremragende kulturinstitusjoner. Begge har omfattende samlinger av kunst og gjenstander fra hele verden.

Empire State Building

Ta turen til toppen av denne ikoniske skyskraperen for å få panoramautsikt over byen. Observatoriet i 86. etasje byr på en enestående utsikt, spesielt ved solnedgang.

Konklusjon

Uansett om det er første gang du besøker byen eller om du er en erfaren reisende, har New York City noe å tilby alle. Før du legger ut på reisen, er det imidlertid viktig at du skaffer deg riktig reisedokumentasjon gjennom enten ESTA eller visum. Når det er på plass, venter byens mange ikoniske landemerker, kulturinstitusjoner og unike nabolag på å bli oppdaget. Med god planlegging kan turen til New York bli en uforglemmelig opplevelse.