Sjekk ESTA-status
ESTA nyheter, informasjon og hjelp.

USAs visumfritaksprogram kontra visumfritaksprogrammet for Guam-CNMI

Redigert: april 17, 2024  | Tags: Visumfritaksprogrammet, ESTA, Guam-CNMI

Når du planlegger en reise til USA, er det viktig å kjenne til de ulike programmene for reisetillatelse. To viktige programmer for korttidsbesøkende er U.S. Visa Waiver Program (VWP ) og Guam-CNMI Visa Waiver Program. Denne artikkelen tar for seg forskjellene og likhetene mellom disse to programmene.

Visa Waiver-programmet (VWP)

Visa Waiver-programmet administreres av Department of Homeland Security (DHS). Det gjør det mulig for borgere fra 41 deltakerland å reise til USA for turisme, forretninger eller transitt i opptil 90 dager eller mindre uten visum.

Reisende under USAs VWP må søke om tillatelse gjennom Electronic System for Travel Authorization(ESTA), et elektronisk system som forhåndsscreener reisende mot ulike sikkerhetsdatabaser. VWP omfatter reiser til alle amerikanske delstater og territorier.

Visumfritaksprogrammet for Guam-CNMI

Guam-CNMI Visa Waiver Program gjelder kun for territoriene Guam og Commonwealth of the Northern Mariana Islands (CNMI). Dette programmet tillater visumfri innreise for reisende fra visse land for et opphold på opptil 45 dager i enten Guam eller CNMI.

I motsetning til VWP krever ikke Guam-CNMI Visa Waiver Program en forhåndsgodkjenning på nettet. I stedet oppgir de reisende opplysningene sine ved ankomst til immigrasjonskontrollen på flyplassen eller i havnen.

De viktigste forskjellene mellom USAs visumfritaksprogram og Guam-CNMIs visumfritaksprogram er følgende

Selv om begge programmene tilbyr visumfrie reiser til deler av USA, er det flere viktige forskjeller:

Geografisk dekning

Den viktigste forskjellen er det geografiske området som dekkes. USAs VWP gjelder for hele USA, inkludert alle delstater og territorier. Guam-CNMI Visa Waiver Program omfatter derimot bare territoriene Guam og CNMI.

Lengde på oppholdet

U.S. VWP tillater opphold på opptil 90 dager, mens Guam-CNMI Visa Waiver Program tillater opphold på opptil 45 dager.

Kvalifiserte land

Noen land er kvalifisert for begge programmene, men Guam-CNMI Visa Waiver Program har en annen liste over kvalifiserte land, som inkluderer flere asiatiske land som ikke er omfattet av det amerikanske VWP. De amerikanske VWP-landene inkluderer følgende: Andorra, Australia, Østerrike, Belgia, Brunei, Chile, Kroatia, Tsjekkia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Ungarn, Island, Irland, Israel, Italia, Japan, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Monaco, Nederland, New Zealand, Norge, Polen, Portugal, Republikken Malta, San Marino, Singapore, Slovakia, Slovenia, Sør-Korea, Spania, Sverige, Sveits, Taiwan, Storbritannia, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn.

Søknadsprosess

USAs VWP krever at reisende innhenter en ESTA-godkjenning før reisen, mens Guam-CNMI Visa Waiver Program ikke krever en online forhåndsgodkjenning.

Likheter

Begge programmene er utviklet for å lette turisme og kortvarige forretningsaktiviteter, slik at besøkende kan reise inn i USA uten visum. De er en del av USAs innsats for å fremme turisme, styrke diplomatiske forbindelser og øke den økonomiske veksten.

Det riktige valget

Valget mellom U.S. VWP og Guam-CNMI Visa Waiver Program avhenger av reisemål og nasjonalitet. Hvis du skal besøke delstater i USA, er U.S. VWP det riktige programmet, forutsatt at du kommer fra et land som er kvalifisert for VWP. Men hvis du besøker Guam eller CNMI og kommer fra et land som er kvalifisert for Guam-CNMI Visa Waiver Program, er dette programmet det mest praktiske for deg.

Konklusjon

Selv om både U.S. Visa Waiver Program og Guam-CNMI Visa Waiver Program gir reisende visumfri adgang til amerikanske territorier, tjener de ulike formål, har ulike søknadsprosesser og dekker ulike geografiske områder. Det er viktig å forstå disse forskjellene når du skal finne ut hvilket program som passer best for dine reisebehov. Som alltid anbefales det at du sjekker de aktuelle nettsidene til amerikanske myndigheter eller rådfører deg med en reise- eller immigrasjonsekspert for å sikre at du har den mest oppdaterte og relevante informasjonen for reiseplanleggingen.