Sjekk ESTA-status
ESTA nyheter, informasjon og hjelp.

Kjente personer som har blitt nektet amerikansk visum, ESTA eller innreise til USA.

Redigert: jan. 21, 2024  | Tags: ESTA avslått, Avslått for visum til USA

Hvert år søker millioner av mennesker om visum til USA. Å søke om visum til USA kan være en krevende prosess, og en liten feil kan føre til at visumet ditt blir forsinket eller til og med avslått. Det er viktig at du holder deg godt informert om eventuelle endringer i reglene for amerikanske visum- og ESTA-søknader, for eksempel at du søker om riktig visumkategori. Selv om de fleste amerikanske visum- og visumfritakssøknader innvilges, finnes det mange grunner i amerikansk lov til at en søknad ikke blir godkjent, noe noen kjente reisende har fått erfare.

[1] Daniel Radcliffe

I 2014 ble Daniel Radcliffe, stjernen fra Harry Potter-filmene og sceneoppsetninger på West End og Broadway, nektet innreise til USA etter en reise til Canada i forbindelse med premieren på filmen What If?

Den britiske skuespilleren ble strandet i Toronto på grunn av forvirring rundt visumstatusen hans. Han hadde et P-2-visum, som er beregnet på utenlandske underholdere og skuespillere, og var i ferd med å søke om et O-1-visum, som gis til personer med ekstraordinære evner innen vitenskap, kunst, sport eller underholdning.

Mens P-2-visumet kun er gyldig i den perioden innehaveren arbeider på et bestemt prosjekt og ikke kan vare lenger enn ett år, gir O-2-visumet innehaveren tillatelse til å oppholde seg i USA i opptil tre år. Selv om Daniel Radcliffe fikk innvilget sin søknad om O-2-visum, burde han ha fått det stemplet av den amerikanske ambassaden i Toronto før han returnerte til USA.

[2] Nigella Lawson

Den kjente TV-kokken og kokkeforfatteren ble nektet å gå om bord på flyet sitt fra Heathrow til Los Angeles i 2014. Hun skulle spille inn en serie av The Taste, kokkekonkurranseprogrammet hennes på TV. Utestengelsen kom etter at hun under bedragerirettssaken mot sine tidligere assistenter innrømmet å ha brukt kokain og cannabis under bruddet med den rike kunstsamleren Charles Saatchi.

Narkotikamisbruk utløser ikke lenger et automatisk innreiseforbud til USA, men ESTA-skjemaet krever at søkeren svarer på et spørsmål om de noen gang har tatt ulovlige stoffer tidligere, og det var på dette grunnlaget Nigella ble nektet innreise til USA. Hun hadde imidlertid besøkt USA én gang tidligere og hadde også diskutert saken i forbindelse med promoteringen av den nye TV-serien.

Advokatene hennes søkte om "waiver of inadmissibility", og amerikanske immigrasjonsmyndigheter inviterte henne til å søke om visum på nytt kort tid etter, og hun fikk lov til å reise til USA for å begynne innspillingen høsten samme år.

[3] Diego Maradona

Selv om han huskes av millioner av mennesker som en av tidenes største fotballspillere, nølte ikke amerikanske immigrasjonsmyndigheter med å inndra Diego Maradonas visum under fotball-VM i 1994 etter at han testet positivt for kokainbruk. I 2018 fikk han nok et innreiseforbud, men denne gangen ble han nektet innreise fordi han hadde fornærmet Donald Trump i et sørafrikansk TV-program. Da han ble spurt om hva han mente om Trump, omtalte han den amerikanske presidenten som en chirolita, et argentinsk skjellsord som antyder at noen er en marionett. Maradona benektet senere at han var i ferd med å søke om visum til USA, men det ble sagt at han måtte reise til Miami i forbindelse med en rettssak om sin tidligere kone.

[4] Amir Khan

Weltervektsbokseren har tidligere blitt nektet innreise til USA. I en beryktet hendelse i 2015, på årsdagen for 11. september, hindret nervøse amerikanske tjenestemenn Amir i å gå om bord på et fly til Las Vegas, der han planla å se en kamp mellom Floyd Mayweather og Marcos Maidana. Ingen grunn ble oppgitt på det tidspunktet, Amir fikk bare beskjed om at visumet hans var avslått. Senere har det vist seg at avslaget skyldtes en forveksling.

Heldigvis har den Bolton-baserte bokseren venner høyt oppe i systemet: Amir Khan ringte den daværende britiske statsministeren David Cameron for å legge inn et godt ord for ham. Problemet ble raskt løst av advokater i LA og London, og Amir Khan fikk tillatelse til å reise. I USA møtte han Hillary Clinton, og til dags dato har han ikke hatt flere visumproblemer.

[5] Cat Stevens (Yusuf Islam)

Cat Stevens, nå kjent som Yusuf Islam etter at han konverterte til islam, ble nektet innreise til USA i september 2004. Da han landet i Washington D.C., ble han arrestert og senere deportert tilbake til Storbritannia. Amerikanske myndigheter begrunnet deporteringen med hensynet til den nasjonale sikkerheten, og opplyste at han sto på myndighetenes "no-fly"-liste, et tiltak for å hindre personer som kan utgjøre en trussel mot landet i å komme inn i landet.

Situasjonen var kontroversiell og mye omtalt på den tiden. Yusuf Islam var selv overrasket over tiltaket, og uttalte at han ofte hadde besøkt USA tidligere uten problemer. Han nektet for å være involvert i terrorisme eller aktiviteter som kunne gjøre ham til en trussel mot USAs nasjonale sikkerhet.

De nøyaktige grunnene til at han ble satt på flyforbudslisten ble aldri offentliggjort, men det ble antydet at amerikanske myndigheter var bekymret for påståtte forbindelser mellom Yusuf Islam og potensiell innsamlingsvirksomhet for terrorister. Yusuf Islam avviste på det sterkeste disse påstandene og uttrykte skuffelse over at hans filantropiske aktiviteter kunne misforstås som støtte til terrorisme.

Hendelsen førte til diplomatiske samtaler mellom USA og Storbritannia, ettersom Yusuf Islam er britisk statsborger. Etter hvert så situasjonen ut til å løse seg, og han fikk til slutt lov til å reise inn i USA igjen. Siden har han reist til USA i forbindelse med ulike arrangementer, blant annet konserter og foredrag.

[6] Lily Allen

Den britiske sangeren og låtskriveren Lily Allen ble nektet visum til USA i 2007. Avslaget ble vanligvis begrunnet med at hun tidligere samme år hadde blitt arrestert for en krangel med en fotograf i London. Selv om hun ikke ble formelt siktet for hendelsen, var arrestasjonen sannsynligvis en viktig faktor i de amerikanske myndighetenes beslutning om å inndra hennes daværende arbeidsvisum. I USA kan visumsøknader og -fornyelser bli påvirket av arrestasjoner eller straffbare forhold, selv om hendelsene fant sted i andre land.

Visumnektelsen førte til at noen av Lily Allens planlagte aktiviteter i USA, inkludert opptredener og opptredener, ble avlyst. Situasjonen fikk stor oppmerksomhet den gangen, noe som satte søkelyset på kompleksiteten i USAs visumpolitikk, særlig når det gjelder artister og underholdere.

Lily Allens situasjon ser ut til å ha løst seg i årene som fulgte, ettersom hun siden har kunnet reise til USA i forbindelse med ulike aktiviteter, inkludert turneer og opptredener. Saken hennes er imidlertid et eksempel på hvordan juridiske problemer - selv om de kan virke mindre alvorlige eller ikke følges av formelle anklager - kan påvirke muligheten til å reise internasjonalt.

[7] Amy Winehouse

Amy Winehouse, den avdøde britiske sangeren og låtskriveren, ble nektet visum til USA i 2008, noe som forhindret henne fra å delta på årets Grammy-utdeling i Los Angeles. Det ble rapportert at årsaken til visumnektelsen var knyttet til hennes daværende juridiske problemer, blant annet narkotikaproblemer og en pågående etterforskning av en video som angivelig viste at hun brukte ulovlige stoffer. Amerikanske myndigheter tar vanligvis hensyn til en persons rulleblad eller pågående rettssaker når de vurderer visumsøknader, og dette har sannsynligvis påvirket beslutningen om å avslå Winehouses søknad.

Til tross for dette tilbakeslaget var Amy Winehouse likevel i stand til å delta i Grammy-utdelingen via en direktesendt satellittoverføring fra London. Sangerinnen endte opp med å vinne fem priser den kvelden, inkludert "Record of the Year", "Song of the Year" og "Best New Artist", noe som gjør hennes fravær fra seremonien på grunn av visumproblemer enda mer oppsiktsvekkende.

[8] Amir Benayoun

Den populære israelske sangeren ble nektet visum i 2018 fordi han hadde fremført en låt som var kritisk til president Obama. Amir skulle etter planen opptre på Holocaustdagen i FN i New York, men den amerikanske ambassaden i Israel nektet å fornye visumet hans. Begrunnelsen var at Benayound planla å bli i landet uten tillatelse i stedet for å returnere til Israel etter konserten.

Mange observatører mener imidlertid at den egentlige årsaken til visumnektelsen var at myndighetene bar nag fordi Amir hadde skrevet en sang om en "ond" kråke ved navn Obama. To andre israelske sangere som skulle opptre i New York, fikk visum uten problemer. Heldigvis for sangeren ble avgjørelsen senere omgjort, og han kunne fremføre sangen "The Last One" under minneseremonien som planlagt.

Konklusjon

Det er viktig å merke seg at visumsøknadsprosesser generelt er konfidensielle, og at detaljene vanligvis ikke offentliggjøres av myndighetene. Enkelte personer og kjendiser har imidlertid uttalt seg offentlig om at de har fått avslag på søknad om visum til USA, eller det har blitt rapportert om dette i media. Årsakene til visumnekt kan variere, fra juridiske spørsmål til politiske holdninger eller til og med diplomatiske spenninger mellom land.

Det er verdt å merke seg at visumsituasjonen kan endre seg, og personer som en gang ble nektet innreise, kan senere få innreise under andre omstendigheter eller etter å ha oppfylt visse vilkår.