Sjekk ESTA-status
ESTA nyheter, informasjon og hjelp.

Hvordan fremskynde reisen din til USA (ankomst og avreise)

Redigert: aug. 25, 2023  | Tags: Krav til ESTA, Krav til visum i USA

Når du lander i USA etter en utenlandsflyvning, er det siste du ønsker å bruke timevis på å navigere gjennom immigrasjon og toll. Selv om grensesikkerhet og grensekontroll er viktig, finnes det flere programmer og strategier som kan hjelpe deg med å komme raskere frem. Nedenfor finner du en omfattende guide til hvordan du kan få fart på denne prosessen, slik at du kan nyte tiden i USA så raskt som mulig.

Planlegging i forkant: Velg riktig innreisehavn

På reisedagen er det best å ankomme flyplassen i god tid og være oppmerksom på eventuelle kunngjøringer eller varsler i tilfelle det skjer endringer som påvirker flyreisen din. Det anbefales vanligvis at du ankommer to timer før avgang, men det kan være lurt å gi deg selv ekstra tid hvis du ankommer USA fra et annet sted enn Nord-Amerika. For å fremskynde reisen ytterligere kan du vurdere å sjekke inn på flyet ditt på nettet eller be om tidlig ombordstigning.

Store flyplasser

Velg store internasjonale flyplasser som JFK, LAX eller O'Hare, da de ofte har flere tollbetjenter og raskere behandlingstid.

Mindre travle tider

Prøv å planlegge ankomsten utenom rushtiden. Tidlig morgen eller sen kveld i ukedagene, og midt på formiddagen i helgene, er vanligvis mindre travle.

Pakk håndbagasjen

Dette er vesken eller ryggsekken du tar med deg på flyet. Det er ikke alt som er tillatt å legge i denne vesken, så sørg for å sette deg inn i reglene for det flyselskapet du reiser med. Du bør ta med reisedokumenter, legitimasjon, billetter og boardingkort, kredittkort, kontanter, helse- og reiseforsikringskort, medisiner og mobiltelefon med lader. Det kan også være lurt å ta med noe å lese og skiftetøy, avhengig av klimaet på flyet. Hvis du planlegger å ta med deg væsker på flyet, må de følge 3-1-1-regelen. Det betyr at hver flaske må være på 3,4 ounces eller mindre, at alle flaskene må få plass i en 1-liters pose med glidelås, og at hver reisende ikke kan ha mer enn én pose. Noen flyplasser tillater imidlertid at reisende tar med seg flere poser hvis de inneholder medisiner.

Pakking av innsjekket bagasje

Når det gjelder innsjekket bagasje, er det vanligvis begrenset hvor mange kolli du kan sjekke inn, med mindre du er villig til å betale ekstra bagasjeavgifter. Pakk effektivt for å redusere avgiftene for innsjekket bagasje og antall kolli du har med deg på reisen. Vær oppmerksom på restriksjoner på farlig gods, spesielt varer som er brennbare eller utgjør en fare for helse og sikkerhet for de som befinner seg på flyet. Hvis det er tillatt, bør du plassere elektronikk øverst i bagasjen, slik at det er enkelt for sikkerhetspersonalet å kontrollere den.

I innsjekkingsterminalen

Det er noen ting du bør huske på når du ankommer flyplassens innsjekkingsterminaler. Sørg for at du har med deg passet eller reisedokumentet ditt, samt ditt mobile eller utskrevne boardingkort. Når du går gjennom sikkerhetskontrollen, må du ta av deg væsker og elektronisk utstyr og legge det i en søppelkasse. Det kan være nødvendig å ta av deg sko og smykker og sende dem gjennom røntgenapparatet. Når du har gått gjennom sikkerhetskontrollen, kan du samle sammen eiendelene dine og gå mot terminalen.

Før ankomst: Dokumentasjon og autorisasjon

ESTA eller visum

Utenlandske statsborgere som besøker USA, trenger enten et amerikansk visum eller en ESTA for å reise inn i landet minst 72 timer før avreise. Andre trenger amerikansk visum, som bør søkes om i god tid før avreise. Hvis du har pass fra et visumfritt land, bør du vurdere å søke om ESTA. ESTA er et visumfritak som gjør det mulig for personer fra over 41 land å reise inn i USA for turist- eller forretningsformål i opptil 90 dager per besøk. ESTA er digitalt knyttet til passet ditt og kan fås på nettet. Hvis du ikke er kvalifisert eller har fått avslag på ESTA, må du søke om amerikansk visum hvis du ønsker å besøke USA. For å få amerikansk visum må du sende inn et digitalt skjema kalt DS-160, og du må også møte til et intervju på en ambassade eller et konsulat i det landet du er statsborger eller bosatt i.

Fyll ut nødvendige skjemaer på forhånd

På internasjonale flyreiser til USA får du utdelt tolldeklarasjonsskjemaer. Fyll ut disse skjemaene nøyaktig før du lander, slik at du sparer tid.

Programmer for betrodde reisende

Global Entry

Dette er gullstandarden for rask fortolling. Mot en relativt liten søknadsavgift kan de som får innvilget søknaden, bruke automatiserte kiosker for å gå gjennom toll- og immigrasjonskontrollen. Global Entry kommer også med TSA PreCheck-fordeler for innenlandsflyvninger.

Mobil passkontroll

Gratisappen Mobile Passport Control App, som er godkjent av U.S. Customs and Border Protection(CBP), gjør det mulig for amerikanske borgere og kanadiske besøkende å fremskynde innreise ved å sende inn passinformasjon og tolldeklarasjonsskjema via smarttelefonen eller nettbrettet.

NEXUS

NEXUS-programmet er utviklet for personer som ofte reiser mellom USA og Canada. Programmet sørger for rask behandling i toll- og immigrasjonskontrollen for medlemmer ved innreisehavnene ved den nordlige grensen, på flyplasser med preclearance og på rapporteringssteder til sjøs.

Teknologi til unnsetning

Automatisert passkontroll (APC)

APC-kiosker er tilgjengelige på mange amerikanske flyplasser. Disse selvbetjeningsautomatene gjør innreiseprosessen raskere ved å automatisere tolldeklareringsprosessen, slik at du kan hoppe over den vanlige køen for å møte en immigrasjonsoffiser.

E-gates

Noen flyplasser eksperimenterer med elektroniske gater som bruker biometri for å bekrefte identiteten din. Hvis disse er tilgjengelige, og du er kvalifisert til å bruke dem, kan de gjøre innreisen betydelig raskere.

Ved ankomst: Naviger smart

Følg skilt og instruksjoner

Når du reiser inn i USA fra et annet land, må du gjennom tollen ved ankomst. Det er viktig å ha passet ditt og det utfylte tollskjemaet tilgjengelig for å komme raskere gjennom. Når du har passert tollen, kan du hente bagasjen og sette kursen mot reisemålet ditt. Følg nøye med på skilt som henviser deg til ulike køer basert på statsborgerskap eller immigrasjonsstatus. Hvis du følger riktig kø, kan du spare tid.

Vær forberedt på intervju og inspeksjon

Ha dokumentene dine klare og ta av deg eventuelle briller før du møter CBP-agenten. Hvis du er forberedt, går prosessen raskere.

Ytterligere tips

Familie- og gruppereiser

Hvis du reiser sammen med familien, bør du sørge for at alle holder sammen, ettersom familier vanligvis behandles som en enhet.

Medisinske behov

Hvis du eller noen du reiser sammen med har medisinske behov som krever spesiell oppmerksomhet, bør du informere flyselskapet på forhånd slik at du får nødvendig assistanse ved ankomst. Hvis du tar noen form for medisiner, bør du bestille nok til at de holder gjennom hele reisen. Du bør vurdere å ta med ekstra medisiner i tilfelle du blir forsinket ved hjemkomsten til hjemlandet. For det meste må medisinene være i originalemballasjen, med reseptinformasjon tilgjengelig, for eksempel en legeerklæring hvis medisinen er et kontrollert stoff i USA. Samtidig er det en god idé å sjekke at vaksinene dine er oppdaterte og at du ikke trenger flere vaksiner før du reiser inn i USA. Verdens helseorganisasjon anbefaler følgende vaksiner: hepatitt A, hepatitt B, meslinger, kusma og røde hunder, polio, hjernehinnebetennelse, Tdap, vannkopper, helvetesild, lungebetennelse og influensa. Ikke alle disse vaksinene er påkrevd for å få innreise til USA, men kan være en god idé hvis du reiser til et sted som kan utgjøre en risiko. Snakk med legen din for å finne ut hvilke vaksiner du bør vurdere. Hvis du har matrestriksjoner eller allergier, må du gi beskjed til flyselskapet på forhånd, slik at de er forberedt med mat og drikke som er trygg for deg.

Gå på toalettet før du forlater flyet

Noen ganger kan køene til immigrasjon og toll være lange, og det kan ta en stund før du kan gå på toalettet.

Snacks og vann

Ha litt snacks og en flaske vann i håndbagasjen. Du vet aldri hvor lang tid prosessen vil ta, og å ha noe å bite i kan gjøre ventetiden mer utholdelig.

Konklusjon

Denne artikkelen har oppsummert hva du bør tenke på når du planlegger å reise til USA. Vi har diskutert en rekke temaer knyttet til planlegging av reiserute, pakking, flyreise og ankomst til den amerikanske grensen. Det kan være en omstendelig prosess å komme seg gjennom toll- og immigrasjonskontrollen i USA, men hvis du planlegger på forhånd og utnytter tilgjengelige ressurser, kan det gå raskere og enklere. Programmer som Global Entry og Mobile Passport Control kan redusere ventetiden drastisk, mens forhåndsplanlegging og forberedelser kan sikre at du ikke blir stående i kø lenger enn nødvendig. Med den rette tilnærmingen kan du starte USA-eventyret ditt så snart som mulig uten å kaste bort tid i lange køer eller ved kontrollposter.