Sjekk ESTA-status
ESTA nyheter, informasjon og hjelp.

Hvor lenge varer ESTA?

Redigert: Oct 15, 2022  | Tags: ESTA, ESTA varighet, Hvor lenge varer ESTA?

ESTAs visa waiver program lar innbyggere i 41 deltakende land reise til USA i turisme-, forretnings-, transitt-, medisinske-, og korte studieformål uten behov for å søke om visum. ESTA har gjort det mye enklere for reisende i Storbritannia, Irland, Australia, New Zealand og mange europeiske, asiatiske og sør-amerikanske land å reise til USA. Et søknadsskjema tar 10–15 minutter å fylle ut og godkjennelser innvilges umiddelbart med 99 % godkjenningsrate.

Varighet av ESTAs godkjennelse

Et godkjent ESTA innvilges for en periode på to år, eller til passets utløpsdato, den av de som kommer først. Dette betyr ikke at personer kan bli i USA i to år. ESTA kan brukes for besøk i opptil 90 dager per 12 måneder. Dersom en reisende nylig har fått et ESTA og oppholdt seg 90 dager for så å returnere til hans/hennes hjemland, vil han/hun sannsynligvis trenge 12 måneder før bruk av ESTA igjen. Toll- og grensekontrollen (CBP) har ikke angitt strenge krav for varigheten en person må vente mellom besøkene til USA. Alternativt kan den reisende søke om et visum til USA hvis han/hun vil besøke landet igjen innen 12 måneder etter forrige opphold på 90 dager. Hvis en reisende ønsker innvandringsinformasjon eller annen visuminformasjon til USA, oppsøk juridisk rådgivning fra en sertifisert innvandringsadvokat i USA. Grensevakten avgjør om det har vært en ‘rimelig tidsvarighet’ mellom oppholdene. Dersom grensevakten mistenker at en reisende forsøker å bosette seg i USA får ikke han/hun komme inn i landet. Vær oppmerksom på at dette bare er retningslinjer siden adgang til USA avgjøres av CBP.

Beste tid for å søke om ESTA

Avhengig av når den besøkende vil reise til USA, bør det tidsmessig planlegges når ESTA-søknaden leveres for å sørge for at du får mest mulig ut av reisen og autorisasjonen før besøk i USA. Selv om 72 timer anses som den korteste tiden å søke om ESTA på før innreise, er det lurt å planlegge i tilfelle en søker får avslag og må søke om visum til USA i stedet. Hvis du planlegger å bli i USA i mer enn 90 dager, må du søke om visum til USA. Å oversitte på et ESTA vil sannsynligvis resultere i utestengelse fra programmet og muligens resultere i fremtidige avslag ved USAs grense. Å oversitte på et ESTA kan sette på spill godkjennelser på fremtidige visumsøknader til USA.

Forlenge besøk i USA ved å besøke nærliggende land

Besøk i nærliggende land som Canada og Mexico eller til og med Karibien, uten å fly hjem først, vil sannsynligvis ikke gjelde ihht. 90-dagers regelen. Grensevaktene er klar over denne taktikken reisende bruker for å forlenge besøk i USA, og vil sannsynligvis nekte personer som bruker slik taktikk for adgang. Hvis du virkelig vil besøke Canada, Mexico eller Karibien og vil bli 90 dager i USA også, planlegg reiseruten slik at du ikke blir lenger enn 90 dager i USA, siden det mest sannsynlig ikke blir ettergitt oversitterdager.

Å fornye ESTA i USA

ESTA kan ikke forlenge eller fornye mens du er i USA. Godkjennelsen må skaffes før innreise til USA eller territoriene. Hvis passet eller ESTA utløper mens du er i USA, må du søke om et nytt ESTA med maks. varighet innenfor de 90 dagene.

Hvis du har pass fra et visafritatt land som Storbritannia, Irland, Australia, New Zealand eller andre vesteuropeiske land og ønsker ESTA for turist-, forretnings-, medisinske eller transittformål, begynn på søknaden, eller besøk Vanlig stilte spørsmå for å lære mer om ESTA

Søk om ESTA