Sjekk ESTA-status
ESTA nyheter, informasjon og hjelp.

Hva er SENTRI-programmet?

Redigert: feb. 15, 2023  | Tags: SENTRI, ESTA erfaring

SENTRI, eller hvis man foretrekker det fullstendige navnet, The Secure Electronic Network for Travelers’ Rapid Inspection, er et amerikansk program drevet av CBP (Customs and Border Protection). Hovedmålet for dette programmet er å tilrettelegge for rask klarering ved ankomst til USA for lavrisiko-reisende som allerede er forhåndsgodkjent.

Programmet lar deltakere reise inn i landet via sydlige grenseoverganger på land ved å bruke dedikerte hovedfiler. Som allerede nevnt må reisende som ønsker å delta i dette programmet bli forhåndsgodkjent. Forbered deg på et personlig intervju og en svært grundig bakgrunnssjekk før du blir akseptert for SENTRI-programmet.

Hva er fordelene med SENTRI-programmet?

Å være medlem av SENTRI-programmet gjør det mulig for reisende å vesentlig redusere ventetiden ved sitt designerte innreisepunkt. Dette er mulig for SENTRI-medlemmer har tillatelse til å:

 • bruke dedikerte behandlingsfiler i landets sydlige grenseoverganger på land med Mexico
 • bruke Global Entry-kiosker ved innreise til USA med fly*
 • bruke NEXUS-filen ved innreise til USA fra Canada ved en grenseovergang på land

* Meksikanske borgere som er medlemmer av SENTRI-programmet må søke om Global Entry via deres Trusted Traveler Program.

Hvem bør vurdere å skaffe seg et SENTRI-pass?

Følgende typer av reisende har mest å tjene på å søke om et SENTRI-pass:

[1] Personer som bor nær grensen mellom USA og Mexico og som hyppig krysser denne grensen

Det er ikke uvanlig å vente i timer for å krysse den internasjonale landegrensen mellom disse to landene. Hvis du og reisefølget ditt har SENTRI-pass, kan dere eliminere mange timer med venting i lange køer ved disse grenseovergangene.

Ved å ta i betraktning at SENTRI primært ble opprettet for enkeltpersoner som hyppig må krysse grensen mellom USA og Mexico, er de fleste registreringssentrene plassert i byer som er nær denne grensen. For øyeblikket finnes det 11 av disse sentrene:

 • California: San Diego og Calexico
 • Texas: Hidalgo, El Paso, Laredo, og Brownsville
 • Arizona: Tucson, Phoenix, Nogales, Douglas, og San Luis.

[2] Personer som snart skal sette ut på flere turer til Mexico

Hvis du har i tankene å foreta flere turer mellom Mexico og USA i nær fremtid, kan det være vel verdt innsatsen og pengene å søke om et SENTRI-kort. Ha imidlertid i tankene at du først må dra til ett av registreringssentrene nevnt ovenfor.

Hva er kvalifikasjonskravene for SENTRI-programmet?

De gode nyhetene er at Secure Electronic Network For Travelers Rapid Inspection-programmet ikke har noen alders- eller statsborgerskapskrav. Søkere som ikke er 18 år gamle ennå må imidlertid få samtykke fra en forelder eller juridisk verge for å bli med i SENTRI-programmet.

Du vil kanskje ikke få tillatelse til å delta i SENTRI-programmet hvis du:

 • Oppgir ufullstendig eller falsk informasjon på søknaden din
 • Noensinne har vært skyldig i brudd på immigrasjons-, toll- eller landbrukslover eller -forskrifter I noe land
 • Noensinne er funnet skyldig i et kriminelt lovbrudd
 • Har utestående arrestordre eller ventende kriminale anklager, inkludert for fyllekjøring
 • Ikke har blitt godkjent når du søkte om å kjøpe et skytevåpen
 • Har blitt benådet for et kriminelt lovbrudd i noe land
 • Ikke har tillatelse til innreise i USA under gjeldende immigrasjonsrelaterte forskrifter. Dette inkluderer søkere som har godkjente fraskrivelser av prøvetidsdokumentasjon eller ikke-tillatelse
 • For øyeblikket blir etterforsket av noen lokal, statlig eller føderal politimyndighet
 • Ikke er i stand til å overbevise CBP om din lavrisikostatus

Hva er søknadsprosessen for SENTRI?

Før du søker om å bli med i SENTRI-programmet, gå gjennom kvalifikasjonskravene ovenfor hvis du ikke allerede har gjort dette.

Selve søknadsprosessen er ganske enkel, og involverer bare noen få trinn, disse er som følger:

 1. Start med å opprette en TTP-konto (Trusted Traveler Program System) Du kan ikke bruke noen andres TTP-konto. Uavhengig av alderen din, du må ha din egen konto.
 2. Når du har opprettet en TTP-konto, log inn og fullfør søknaden. Merk at alle søknader Krever betalingen av et ikke-refunderbart gebyr.
 3. Etter å ha mottatt søknaden din og det relevante gebyret, vil CBP gå gjennom den for å sørge for at du oppfyller alle kravene. I det tilfellet de betinget godkjenner søknaden din, vil du bli gitt instruksjoner om hvordan du arrangerer et møte på ett av SENTRI-registreringssentrene. Hver søker må delta på sitt eget intervju, selv om de er under 18 år gamle.
 4. Når du går på intervjuet på ett av SENTRI-registreringssentrene bør du ta med deg passet ditt, samt en annen form for identifikasjon som et ID-kort eller førerkort. Personer med lovlig permanent oppholdstillatelse må også vise sine permanent oppholdstillatelseskort. I tillegg til dette må du også ta med deg registreringspapirene dine for kjøretøyet ditt, samt bevis på forsikring av kjøretøy i USA fra et selskap som er lovlig tillatt å gi bilforsikring i USA.

Hva gjør du når du har SENTRI-kortet ditt?

Hvis SENTRI-søknaden din blir godkjent etter intervjuet, vil du bli utstedt et RFID-kort (Radio Frequency Identification) som identifiserer deg som medlem av SENTRI-programmet.

Hvordan aktivere SENTRI-kortet ditt?

Alt du må gjøre for å aktivere SENTRI-kortet ditt er å logge inn på GOES-kontoen din (Global Online Enrollment System). Når du er logget inn, naviger til delen Programmedlemskap, finn «Aktiver medlemskort»-knappen og klikk på den. Det kan ikke bli enklere.

Hvordan bruke SENTRI-kortet ditt?

Når du kommer til grenseovergangen, sørg for at du er i en SENTRI-fil. Systemet vil deretter automatisk identifisere kjøretøyet ditt samt identitetene til alle i den. Dette gjøres via følgende trinn:

 • Når du ankommer vil systemet lese RFID-kortfilnummeret ditt
 • Det vil deretter se etter informasjonen din og bringe den opp på CBP-betjentens dataskjerm
 • Betjenten vil deretter verifisere opplysningene dine og du vil enten få dra videre eller bli bedt om å komme for en ytterligere inspeksjon

Ofte stilte spørsmål om SENTRI

Spsm. Jeg bor i Mexico. Kan jeg søke om et SENTRI-kort?

Sv. Alle som er en statsborger av eller har permanent oppholdstillatelse i USA eller Mexico kan søke. SENTRI-kortet vil imidlertid kun utstedes til forhåndsgodkjente, lavrisikoreisende hvis personlige opplysninger har blitt grundig sjekket av både amerikanske og meksikanske politimyndigheter og grensekontrollmyndigheter.

Spsm. Hvor lang tid vil det ta for at SENTRI-kortet mitt blir godkjent?

Sv. Din innledende søknad bør ikke ta mer enn 20-30 minutter å behandle. Betinget søknadsgodkjenning kan imidlertid ta så lenge som 6 uker. Å få det obligatoriske intervjuet satt opp kan også ta flere uker eller måneder.

Spsm. Hvor lenge er et SENTRI-kort gyldig?

Sv. Et SENTRI-pass er gyldig for en periode på fem år fra utstedelsesdatoen før det må fornyes.

Spsm. Når vil SENTRI være et bedre alternativ enn Global Entry?

Sv. Personer som regelmessig besøker Canada og Mexico med bil vil finne SENTRI spesifikt nyttig. Det koster mer, men kommer med flere fordeler enn Global Entry. Hvis du ikke regelmessig reiser med bil til Canada eller Mexico, men reiser mye internasjonal, kan Global Entry være det bedre valget, siden søknadsgebyret er mindre enn SENTRI.

Spsm. Vil jeg kunne kjøre en annen persons bil gjennom en SENTRI-fil?

Sv. Det korte svaret er nei, det vil du ikke ha tillatelse til. Kjøretøyet må kjøres av en enkeltperson som er medlem av TTP (Trusted Traveler Program). Føreren må ha hans eller hennes SENTRI-kort, Global Entry-kort eller NEXUS-kort klart.

Spsm. Hvordan relaterer SENTRI til ESTA?

Sv. For de som er kvalifisert er ESTA i all vesentlighet et mye raskere alternativ enn å søke om et amerikansk visum. Mens det å få et visum kan ta seks måneder eller lenger, er et ESTA typisk godkjent innen 72 timer. Det er imidlertid viktig å forstå et et ESTA ikke sikrer at du får innreise til USA- Det vil bestemmes av CBP ved ankomst.

Kun statsborgere av VWP (Visa Waiver Program)-land kan imidlertid søke om et ESTA – og Mexico er ikke del av Visa Waiver Program. Det er her SENTRI-programmet kommer inn. Det ble spesifikt introdusert for å gjøre grenseovergang mellom det landet og USA raskere og mindre besværlig.

Spsm. Er SENTRI-passet verdt pengene?

Sv. Enkeltpersoner som ikke bor for langt unna deres nærmeste SENTRI-registreringssenter og som krysser grensen mellom USA og Mexico et par ganger i året bør definitivt vurdere å skaffe seg et SENTRI-pass. Selv om det ganske heftige gebyret på $ 122,25 per person er det høyeste av noe Trusted Traveler Program, vil du spare deg selv mange timer med venting i lange køer på grensen mellom USA og Mexico. I tillegg til det vil fordelene ved TSA PreCheck®, Global Entry, og bruken av NEXUS-filer gjøre hele opplevelsen enda mer verdt det.