Sjekk ESTA-status
ESTA nyheter, informasjon og hjelp.

Hva er opplevelsen ved å reise på en ESTA?

Redigert: Nov 01, 2022  | Tags: ESTA-søknad, ESTA-opplevelse

Introduksjon

Gir reisende alternativet å reise visumfritt til USA ved å bruke en strømlinjet og automatisert prosess. En ESTA kan brukes av reisende som ankommer USA med fly eller skip. Den tillater opphold på opptil 90 dager og utstedes for en periode på to år, eller til passets utløpsdato. En alternativ form for reiseautorisasjon er et amerikansk visum, som har høyere søknadsgebyrer og lengre behandlingstidslinjer. Å fullføre en ESTA-søknad tar 15 minutter og er en fraksjon av kostnaden for et amerikansk visum. En ESTA lar reisende besøke USA for turisme-, forretnings- eller transittformål. En oversikt over opplevelsen ved å søke om å reise med en ESTA er forklart i denne artikkelen.

Å søke om en ESTA før din avreise

For å søke om en ESTA, vil en søker trenge et gyldig pass og en nettleserenhet koblet til internett, så vel som omtrent 15 minutter for å fylle ut skjemaet. Dersom en søker mener å oppholde seg i USA; vil de måtte oppgi kontakt- og adresseinformasjon for sitt amerikanske kontaktpunkt så vel som en adresse der de vil oppholde seg på i USA. Denne informasjonen er ikke påkrevd for å sende inn skjemaet, og søkere kan skrive inn ‘UKJENT’ i felter der overnatting eller kontaktinformasjon i USA ikke ennå er tilgjengelig.

ESTA-søknadsskjemaet består av spørsmål angående en søkers personlige informasjon, slik som kontakt-, pass-, foreldre- og nødkontaktinformasjon. Det er også spørsmål om kvalifisering som dekker en søkers helse-, kriminelle, narkotika-, ansettelses-, reise- og immigrasjonshistorie. For en full liste over spørsmålene på søknadsskjemaet, besøk: https://usa-esta.no/esta-artikler/hva-er-esta-sporsmalene/

Søkere vil motta en avgjørelse om deres ESTA-søknad innen 72 timer etter innsendelse. Majoriteten av søknader er allikevel behandlet innen et par minutter etter innsendelse. Søkere kan regelmessig sjekke status på deres ESTA-søknader så vel som å gjøre seg kjent med de forskjellige ESTA-status’er.

ESTA-verifisering før avreise

Hvis din ESTA er godkjent, vil du ikke trenge å ta med deg en utskrift eller en digital kopi av din reiseautorisasjon. Din ESTA er koblet til passet ditt. Departementet for innenrikssikkerhet (Department of Homeland Security, DHS) anbefaler at du beholder en utskrift av autorisasjonen din for dine personlige arkiver. Din ESTA vil bli verifisert på én av to måter før du går om bord i flyet eller skipet ditt til USA.

Flyselskap, cruiseskipoperatører og bestillingsnettsider – en godkjent ESTA kan verifiseres på nett av flyselskap eller bestillingsnettsider. Disse nettsidene vil kreve at du oppgis ditt godkjente ESTA-autorisasjonsnummer som del av innsjekkingsprosessen på nett. Hvis du ikke har et godkjent ESTA-autorisasjonsnummer, vil du ikke bli tillatt å sjekke inn på nett.

Innsjekking på flyplassen, bagasjeavhendingsterminaler eller ved gaten av kabinpersonalet ditt – når du ankommer flyplassen eller havnen, vil representanter be om å få se passet ditt for å sjekke det mot Forhåndsinformasjonssystem for passasjerer (Advance Passenger Information System, APIS). Hvis du ikke har en godkjent ESTA, vil du ikke bli tillatt å sjekke inn på flyplassen eller gå om bord i skipet ditt.

Ankomst til og passkontroll i USA

Det er to typer av passkontrollflyt ved innreise til USA. Den første typen er ankomstpunkter med automatisert passkontroll (Automated Passport Control, APC) og den andre er de uten APC.

Ankomstspunter med automatisert passkontroll (APC) – det vil være APC-automater ved mange amerikanske ankomstpunkter. Disse tillater påskyndet behandling av amerikanske og kanadiske reisende og reisende under visumfritaksprogrammet (Visa Waiver Program). APC-automatene er selvbetjent. Reisende vil skanne passene sine i automaten og kan måtte svare på spørsmål om Toll- og grensebeskyttelses (Customs and Border Protection, CBP) deklarasjonsskjema 6059B, relatert til deres adresse mens i USA, ankomstflyvning så vel som spørsmål om varene de bringer inn i USA. APC-en vil deretter generere en kvittering basert på den reisendes svar.

Ved passering gjennom passkontrollen, kan CBP-betjenter også skanne passet ditt for å bekrefte reiseautorisasjonen din så vel som å bekrefte svarene dine på deklarasjonsskjema 6059B.

Ankomstpunkter uten automatisert passkontroll (APC) – En CBP-betjent vil skanne passet ditt så vel som å bekrefte svarene på deklarasjonsskjema 6059B.

Avhengig av ankomstpunktet ditt, vil passet ditt enten bli stemplet eller ikke ved ankomst til USA. Men, siden CBP-systemet for innreise og utreise administreres på nett, er et stempel i passet ikke påkrevd for reisende som kommer inn via visumfritaksprogrammet. Dersom du vil innhente din historie med tidligere ankomster og avreiser til/fra USA, besøk: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/home

Avreiser fra USA med en ESTA

ESTA-reisende må forlate USA innen 90 dager etter deres ankomst, da ESTA kun tillater opphold på opptil 90 dager. Reise til Canada, Mexico og nærliggende øyer eller territorier regnes mot 90-dagers grensen, så reisende bør være oppmerksomme på restriksjonene og planlegge sin reiseplan for å sikre at de ikke blir for lenge.

Hvis du innehar et pass fra et kvalifisert visumfritaksland og ønsker å skaffe deg en ESTA for turist-, forretnings-, medisinske eller transittformål, start søknaden din, eller besøk Vanlige spørsmål for å lære mer om ESTA.

Søk om ESTA