Sjekk ESTA-status
ESTA nyheter, informasjon og hjelp.

Hva er Guam-CNMI Visa Waiver Program?

Redigert: mars 13, 2024  | Tags: Grensesikkerhet, Guam-CNMI

Guam-CNMI Visa Waiver Program spiller en viktig rolle for å legge til rette for turisme og næringsliv i de amerikanske territoriene Guam og Commonwealth of the Northern Mariana Islands (CNMI). Denne artikkelen gir et detaljert innblikk i dette viktige programmets historie, virkemåte og betydning.

Historien om visumfritaksprogrammet for Guam og CNMI

Guam-CNMI Visa Waiver Program ble innført som en del av Consolidated Natural Resources Act of 2008. Denne loven utvidet USAs innvandringslovgivning til å omfatte CNMI, et tidligere amerikansk trustterritorium. Før loven ble innført, hadde CNMI kontroll over sin egen innvandringslovgivning, som ga ubegrenset adgang for reisende fra flere land.

Formålet med Guam-CNMI Visa Waiver Program var å opprettholde tilstrømningen av turister og forretningsfolk til regionen, sikre økonomisk stabilitet og samtidig tilpasse den til USAs innvandringspolitikk. Programmet ble iverksatt 28. november 2009.

Land som er kvalifisert under Guam-CNMI Visa Waiver-programmet

For øyeblikket er 12 land omfattet av Guam-CNMI Visa Waiver Program:

 1. Australia
 2. Brunei
 3. Hongkong (innbyggere med pass fra HKSAR eller British National Overseas)
 4. Japan
 5. Malaysia
 6. Nauru
 7. New Zealand
 8. Papua Ny-Guinea
 9. Sør-Korea
 10. Singapore
 11. Taiwan (innbyggere med gyldige R.O.C.-pass som inneholder et amerikansk visumfritakstrykk)
 12. Storbritannia (personer bosatt i det geografiske Europa som ikke har oppholdt seg i Irak, Syria eller land som er oppført på bestemte lister siden 1. mars 2011).

Forstå visumfritaksprogrammet for Guam-CNMI

Guam-CNMI Visa Waiver Program gjør det mulig for kvalifiserte reisende å besøke Guam eller CNMI i forbindelse med turisme eller forretninger i opptil 45 dager uten visum. I motsetning til det mer omfattende amerikanske Visa Waiver-programmet krever ikke Guam-CNMI Visa Waiver-programmet en forhåndsgodkjenning på nettet. I stedet må de reisende oppgi opplysningene sine ved ankomst til immigrasjonskontrollen på flyplassen eller i havnen.

Reisende som omfattes av programmet, må ha et maskinlesbart pass og en tur-retur-billett som viser at de har til hensikt å reise ut av landet innen den tillatte oppholdsperioden. I tillegg har de ikke lov til å ta lokalt arbeid eller studere.

Virkningen av Guam-CNMI Visa Waiver-programmet på reisende

Guam-CNMI Visa Waiver Program forenkler prosessen med å besøke disse territoriene betydelig, særlig for reisende fra Asia-Stillehavsregionen. Det har flere konsekvenser:

Fremme av turisme og næringsliv

Programmet har en betydelig positiv innvirkning på turismen og næringslivet i Guam og CNMI. Ved å tillate visumfri adgang oppmuntrer det reisende fra en rekke land til å besøke disse territoriene, noe som gir næring til turistnæringen og fremmer internasjonale forretningsforbindelser.

Effektivisering av reiseprosessen

Guam-CNMI Visa Waiver Program eliminerer behovet for visum, noe som forenkler reiseprosessen. Besøkende kan reise inn i territoriene ved å fremvise gyldig pass og returbilletter, noe som forenkler innreiseprosessen sammenlignet med tradisjonelle visumkrav.

Begrenset varighet og aktiviteter

Selv om programmet gjør det enklere å reise, innebærer det også begrensninger. Besøkende kan oppholde seg i territoriene i maksimalt 45 dager, og de kan ikke arbeide eller studere. De som ønsker å bli lenger eller delta i slike aktiviteter, må søke om visum.

Vanlige spørsmål om visumfritaksprogrammet for Guam-CNMI

Hvordan skiller Guam-CNMI Visa Waiver Program seg fra det amerikanske Visa Waiver Program?

Begge programmene tillater visumfrie reiser, men det amerikanske Visa Waiver Program (VWP) dekker hele USA, mens Guam-CNMI Visa Waiver Program bare dekker Guam og CNMI. Dessuten krever det amerikanske VWP-programmet en online forhåndsgodkjenning via ESTA, noe som ikke er nødvendig for Guam-CNMI-programmet.

Trenger jeg en returbillett for å bruke Guam-CNMI Visa Waiver Program?

Ja, reisende må ha en returbillett som viser at de har til hensikt å forlate Guam eller CNMI innen 45 dager.

Kan jeg forlenge oppholdet mitt utover 45 dager under Guam-CNMI Visa Waiver Program?

Nei, programmet tillater kun opphold på opptil 45 dager. Hvis du ønsker å bli lenger, må du søke om visum.

Kan jeg studere eller jobbe under Guam-CNMI Visa Waiver Program?

Nei, reisende under dette programmet kan ikke ta arbeid eller studere i Guam eller CNMI.

Kan jeg reise til andre amerikanske territorier eller delstater under Guam-CNMI Visa Waiver Program?

Nei, dette programmet gjelder kun for Guam og CNMI. Hvis du vil reise til andre deler av USA, må du skaffe deg visum eller, hvis du er kvalifisert, bruke det amerikanske visumfritaksprogrammet.

Trenger jeg et maskinlesbart pass for Guam-CNMI Visa Waiver Program?

Ja, reisende må ha et maskinlesbart pass fra et land som er kvalifisert.

Hva skjer hvis jeg overskrider grensen på 45 dager i Guam-CNMI Visa Waiver Program?

Hvis du overskrider den tillatte perioden, kan det føre til utvisning (deportasjon), og du kan bli nektet å returnere til USA i fremtiden.

Hvor finner jeg mer informasjon om Guam-CNMI Visa Waiver Program?

Du finner mer detaljert informasjon på nettsidene til U.S. Customs and Border Protection eller ved å kontakte den aktuelle amerikanske ambassaden eller konsulatet i landet ditt.

Konklusjon

Guam-CNMI Visa Waiver Program spiller en viktig rolle for å fremme turisme og næringsliv i Guam og CNMI. Ved å tilby en strømlinjeformet innreiseprosess for reisende fra bestemte land fremmer programmet kulturutveksling og økonomisk vekst i disse amerikanske territoriene. Reisende må imidlertid være oppmerksomme på restriksjonene som gjelder, for eksempel begrenset varighet på oppholdet og aktiviteter, for å sikre et problemfritt besøk.