Sjekk ESTA-status
ESTA nyheter, informasjon og hjelp.

Finnes det et ESTA-skjema?

Redigert: jan. 21, 2024  | Tags: ESTA-skjema, ESTA-krav

Customs and Border Protection(CBP) krever ikke lenger at reisende som besøker USA via land-, luft- eller sjøveien, fyller ut papirbaserte I-94- eller I-94W-inn- og utreiseskjemaer, som tidligere ble forvekslet med "ESTA-innreiseskjemaer", siden de var påkrevd like før ESTA ble lansert i 2008. Siden 2008 har reisende som ankommer USAs territorier til lands, til sjøs eller med fly, må nå søke om ESTA på nettet hvis de ønsker å reise under Visa Waiver-programmet.

What is the ESTA Entry Form?
Hva er ESTA-innreiseskjemaet?

Brukes skjemaene I-94 eller I-94W fortsatt?

Før 2008 måtte reisende til USA fylle ut papirbaserte I-94- eller I-94W-skjemaer for innreise til USA. Papirbaserte I-94- og I-94W-skjemaer brukes ikke lenger av CBP for å holde oversikt over avreise- og ankomstdatoer for reisende som ankommer landveien over grensene til Mexico og Canada. Siden 2009 har imidlertid reisende som ankommer med fly eller båt, vært nødt til å skaffe seg enten et ESTA online eller et USA-visum. ESTA ble utviklet etter Implementing Recommendations of the 9/11 Commission Act of 2007 for reisende under Visa Waiver Program, som opprinnelig ble opprettet i 1986.

I oktober 2022 ble reglene endret igjen. Fra denne datoen må alle VWP-kvalifiserte reisende innhente ESTA-godkjenning hvis de kjører over grensen til USA. Reisende som ikke er VWP-kvalifiserte, må fylle ut digitale I-94-skjemaer.

Hvilke fordeler gir ESTA i forhold til de papirbaserte I-94- og I-94W-skjemaene?

Det er enkelt å fylle ut et ESTA-skjema på nettet, og det må fylles ut av reisende som ønsker å reise til USA i forretnings-, turist- eller transittøyemed. Det tar vanligvis 15-20 minutter å fylle ut det elektroniske innreiseskjemaet og sende det inn for behandling. Avgjørelser tas vanligvis i løpet av få minutter etter at betalingen er fullført.

En godkjent ESTA gir borgere fra 41 visumfrie land muligheten til å reise til USA med en elektronisk reisetillatelse. De som er kvalifisert for ESTA, er de som har pass fra et av de 41 visumfrie landene og som oppfyller de nødvendige kriteriene fastsatt av CBP. Nye land legges til i Visa Waiver-programmet med jevne mellomrom. Det er også flere andre faktorer som påvirker berettigelsen, blant annet type pass, reiseformål, reise-, innvandrings-, straffe- og sykdomshistorikk. Du kan sjekke om du er kvalifisert for ESTA ved å gå gjennom ESTA-kravene.

Hva skjer hvis en reisende ikke er kvalifisert for ESTA?

Reisende som ikke er kvalifisert for ESTA, må søke om amerikansk visum. Amerikanske visumsøkere kan fylle ut visumsøknadsskjemaet DS-160 på nettet, men et intervju på en amerikansk ambassade er et krav. Det er ikke nødvendig å møte opp på ambassaden hvis søkeren har fått amerikansk visum tidligere, eller hvis søkeren er under 14 år eller over 80 år. Når du bestiller tid på ambassaden, vil det amerikanske visumsøknadssystemet be søkeren om å fremlegge nødvendig dokumentasjon basert på omstendighetene.

Må jeg fortsatt fylle ut et tollskjema når jeg reiser inn i USA?

Alle som reiser inn i USA, må fylle ut CBP Declaration Form 6059B på papir eller digitalt. Dette kreves uansett hvilken reisetillatelse du bruker for å reise inn i USA. Amerikanske statsborgere, Green Card- eller visuminnehavere og ESTA-søkere må alle fremlegge en utfylt kopi av CBP Declaration Form 6059B for å passere tollen. Unnlatelse av å gjøre dette kan føre til inndragning av avgiftspliktige eller begrensede varer, bøter, fengselsstraff eller utvisning.