Sjekk ESTA-status
ESTA nyheter, informasjon og hjelp.

ESTA-historikk

Redigert: jan. 21, 2024  | Tags: ESTA

ESTA History

Hvorfor ble ESTA opprettet?

Electronic System for Travel Authorization (ESTA ) er et system som skal automatisere og effektivisere grensesikkerhets- og kontrollprosessen for reisende som ankommer USA. ESTA er opprettet for å implementere anbefalingene som ble gitt av 9/11-kommisjonen i 2007, slik at reisende fra lavrisikoland kan få innreise til USA med mindre strenge krav enn reisende fra høyrisikoland. En reisende som anses som en risiko for U.S. Customs and Border Protection (CBP ), er en som sannsynligvis vil bryte immigrasjonslovene og/eller utgjøre en sikkerhetsrisiko. Det er imidlertid viktig å være klar over at autorisasjon gjennom dette visumprogrammet ikke betyr at reisende automatisk får innreise til USA, ettersom det er CBP som avgjør om de kan få innreise.

Hvordan forholder ESTA seg til Visa Waiver-programmet (VWP)?

ESTA er bare en utvidelse av Visa Waiver Program (VWP), som har eksistert siden 1986. Hovedforskjellen er at ESTA inneholder et tilleggskrav om at besøkende må innhente forhåndsgodkjenning før avreise til USA. I tillegg kan passasjerer gjenbruke de samme godkjenningene i to år fra utstedelsesdatoen. VWP oppsto da kongressen i 1986 innførte en lov for å lette kortvarige forretningsbesøk og turisme i USA. Dette gjorde det mulig for det amerikanske utenriksdepartementet å fokusere på andre oppgaver, som konsulære aktiviteter og håndtering av høyere risikokrav, avhengig av den globale dynamikken innen innvandring og utenriksrelasjoner (Siskin, 2014).

I 1991 hadde mange europeiske land sluttet seg til programmet, og det første asiatiske landet(Brunei) ble medlem i 1993. Innføringen av programmet gjorde det enkelt for besøkende å komme inn i USA siden de var klarert på forhånd, men kravene ble endret etter 11. september-angrepene, da innreisekravene ble skjerpet til å omfatte maskinlesbare og biometriske pass. Siden 2010 har flyselskapene blitt tvunget til å kreve ESTA ved innsjekking gjennom bøter som en del av de gjeldende sikkerhetstiltakene. Samme år ble det vedtatt et regelverk som krevde inndragning av pass på grunn av dobbelt statsborgerskap fra visse land, noe som førte til kontroversielle reaksjoner fra de berørte landene.

Hvordan fungerer ESTA-godkjenningsprosessen?

Ifølge Koslowski (2016) fungerer VWP ved at søkerne automatisk forhåndsgodkjennes på grunnlag av en lang rekke spørsmål. I tillegg til informasjon om søkerne, må landene deres være en del av unntaksprogrammet, og sertifiseringen er basert på ulike hensyn. For det første må kvalifiserte land ha en reisehistorikk for sine borgere som ikke utgjør et sikkerhetsproblem for USA. Land der innbyggerne har vært involvert i angrep og andre former for sikkerhetsbrudd, kan for eksempel ikke delta i VWP, siden disse personene utgjør en nasjonal trussel, og det er den amerikanske regjeringens rolle å nekte slike personer innreise.

Landene skal også ha et lavt risikonivå i sine respektive hjemlige omgivelser. Dette skal forhindre at borgere fra land utenfor USA radikaliseres og reiser inn i USA via ESTA for å utføre ondsinnede aktiviteter. I tillegg til sikkerhetskravene må landene ha gode diplomatiske forbindelser, ha økonomisk verdi og gi USA strategiske fordeler. På grunn av den strenge kvalifiseringsprosessen er det for øyeblikket bare 41 land som deltar i ESTA VWP. Personer med dobbelt statsborgerskap er også berørt på grunnlag av nåværende eller tidligere statsborgerskap. For eksempel fikk borgere med dobbelt statsborgerskap fra Irak, Iran, Syria og Sudan sine ESTA-er kansellert i januar 2016 etter et direktiv fra ministeren for innenlandsk sikkerhet. De har imidlertid fortsatt lov til å reise til USA under VWP dersom de oppgir opplysninger om andre statsborgerskap.

Hvilke rettigheter har ESTA-søkere når de sender inn en søknad?

Til tross for de strenge kravene og de amerikanske toll- og grensemyndighetenes frihet til å avgjøre om en person kan reise inn i landet, har søkerne flere rettigheter som må ivaretas frem til søknadsprosessen er fullført. Uansett om søknaden innvilges eller ikke, har søkerne rett til en rettferdig behandling uten diskriminerende tendenser basert på opprinnelsesland, demografiske og andre individuelle egenskaper. Ifølge Reilly & Tekleselassie (2017) bør myndighetene også informere om fremdriften i godkjenningsprosessen i god tid uten å holde tilbake relevant informasjon. Dette er faktisk begrunnelsen for å ha en sporingsnettside der søkerne kan følge søknadsprosessen frem til den endelige avgjørelsen om innvilgelse er tatt.

Søkere som er kvalifisert med hensyn til alder, opprinnelsesland og dokumentasjon, har også rett til å få informasjon om hvorfor de har fått avslag. De har rett til å få en spesifikk begrunnelse for avslaget, enten basert på søknadsgrunn, intensjoner eller myndighetshensyn, slik at de kan iverksette nødvendige korrigerende tiltak. Med andre ord har alle søkere visse grunnleggende rettigheter som myndighetene må oppfylle, ellers vil de bryte med internasjonale ratifikasjoner som ligger til grunn for opprettelsen av visumprogrammet, samt de påfølgende relasjonene med de involverte landene.

Gir ESTA de samme juridiske rettighetene som et visum?

ESTA er ikke et visum fordi det ikke oppfyller alle de juridiske kravene til et visum. Reisende med gyldig visum kan reise inn i USA basert på formålet med reisen og trenger ikke ESTA. Forskjellen er at en reisetillatelse i henhold til ESTA ikke utgjør et visum, slik at de juridiske kravene er mindre, og at personer med gyldig visum ikke er forpliktet til å søke om ESTA. Det er disse forskjellene som har fått flyselskapene til å slutte seg til visumfritaksprogrammet for ikke å bli bøtelagt hvis de ikke overholder kravene.

Slike krav eksisterer på grunn av de grunnleggende konstruksjonene som førte til innføringen av ESTA. I henhold til informasjon fra U.S. Customs and Border Protection i 2017 er visumprogrammet kun gyldig for maksimalt 90 dagers opphold i USA og nabolandene. Denne innreisetiden kan ikke forlenges, ettersom visumet bare er en tillatelse til et kort besøk, enten for forretninger, fornøyelser eller andre gyldige grunner. Det er derfor nødvendig å søke om visum hvis den reisende ønsker å forlenge oppholdet uten å få problemer med de ulike statlige innvandringsmyndighetene.

Hvorfor må visumfrie reisende betale et gebyr for ESTA?

Fra og med september 2010 ble det innført et gebyr for alle søkere, selv om noen medlemsland klaget over at det var dårlig ment og kunne få negative konsekvenser for personbevegelsen. Uansett er den opprinnelige avgiften på 14 dollar delt inn i to deler, nemlig en godkjenningsavgift (10 dollar) og en behandlingsavgift (4 dollar). For behandlingsgebyret skal søkerne betale et gebyr for behandling av søknaden etter at den er sendt inn. På den annen side kreves det en autorisasjonsavgift når søknaden er godkjent i henhold til programkravene. Hvis en søker ikke blir autorisert, må vedkommende betale et minimalt behandlingsgebyr.

I 2022 ble ESTA-avgiften økt til 21 dollar, mens behandlingsgebyret forblir det samme (4 dollar).

Hvordan har ESTA-systemet endret seg gjennom årene?

En ny forbedret ESTA-applikasjon ble lansert i 2014, og i 2016 ble det innført ytterligere restriksjoner for reisende som ble ansett som høyrisiko på grunn av tidligere reiser til Iran, Irak, Libya, Nord-Korea, Somalia, Sudan, Syria eller Jemen.

I 2019 ble det innført krav om at søkere må oppgi informasjon om arbeidsforhold og sosiale medier, selv om sistnevnte er valgfritt. Alle ESTA-søkere må derfor være klar over de nye kravene. På grunn av økt sikkerhet er det flere spørsmål i ESTA-skjemaet om andre navn, statsborgerskap, kontaktinformasjon, arbeidsforhold osv. En annen viktig oppdatering er at ESTA tillater elektroniske betalinger med maksimalt 50 søknader per transaksjon. Det er også mulig å oppdatere all informasjon bortsett fra passnummer og utstederland.

I 2019 og 2021 ble henholdsvis Polen og Kroatia lagt til i VWP.

I 2022 ble det lagt til forbedringer for verifisering av søknadsdata. Obligatorisk opplasting av passfoto ble gjort til et krav for alle ESTA-søknader. CBP lanserte også en mobilapp, CBP One™, som skal være den mobile løsningen for ESTA-søkere. I 2022 ble Cuba også lagt til på listen over statsstøttet terrorisme (SST), og reisende som har besøkt landet, kan forvente ytterligere kontroll eller restriksjoner på bruken av VWP.

I 2023 ble Israel tatt opp som det 41. landet i VWP.

I løpet av 2024 eller 2025 forventes det at enten Romania eller Bulgaria vil bli tatt opp som neste land på VWP-listen.

Land som for øyeblikket deltar i Visa Waiver-programmet

Land År Opptatt i VWP
Storbritannia, Japan 1988
Frankrike, Italia, Nederland, Sverige, Sveits, Vest-Tyskland (senere Tyskland i 1990) 1989
Andorra, Østerrike, Belgia, Danmark, Finland, Island, Liechtenstein, Luxembourg, Monaco, New Zealand, Norge, San Marino, Spania 1991
Brunei 1993
Irland 1995
Australia 1996
Slovenia 1997
Portugal, Singapore 1999
Tsjekkia, Estland, Ungarn, Latvia, Litauen, Malta, Slovakia, Sør-Korea 2008
Hellas 2010
Taiwan 2012
Chile 2014
Polen 2019
Kroatia 2021
Israel 2023

Konklusjon

Uavhengig av de nylige endringene og de ekstra sikkerhetstiltakene i søknadsskjemaet, er VWP en fleksibel, rask og effektiv måte å tillate personer å bevege seg i USA gjennom en automatisert forhåndsgodkjenningsprosess, men med juridiske begrensninger i forhold til visuminnehavere.

Referanser

  1. Koslowski, R. (2016). 9 Det amerikanske Visa Waiver-programmet og håndteringen av mobilitet over Atlanterhavet. Eksternalisering av migrasjonsforvaltning: Europe, North America and the Spread of remote Control Practices, 179.
  2. Reilly, B., & Tekleselassie, T. G. (2017). The role of United States Visa Waiver Program on cross-border travel. Applied Economics Letters, 1-5.
  3. Siskin, A. (2014). Visa Waiver Program. Congressional Research Service.
  4. U.S. Customs and Border Protection. (2017). Travel. Hentet fra U.S. Customs and Border Protection: https://www.cbp.gov/travel
  5. U.S. Customs and Border Protection. (2017). U.S Customs and Border Protection. Hentet fra Department of Homeland Security: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/