Sjekk ESTA-status
ESTA nyheter, informasjon og hjelp.

En reisendes guide til amerikansk kultur

Redigert: jan. 21, 2024  | Tags: ESTA for turisme

USA er et stort land med over 50 delstater og mer enn 325 millioner innbyggere. Selv om USA fortsatt regnes som en relativt ung nasjon sammenlignet med vesteuropeiske land, har landet en rik og mangfoldig kultur og historie. Hver delstat i USA er unik når det gjelder smak, lover, temperament og verdier.

A Traveler's Guide on American Culture
En reiseguide om amerikansk kultur

Hvis du er reisende, kan dette være både utfordrende og spennende for deg. Her følger en kortfattet guide om amerikansk kultur, med noen av de viktigste tingene du bør vite når du besøker landet som turist eller forretningsreisende.

Geografi, byer og befolkning

Før vi ser nærmere på den moderne amerikanske kulturen, er det nyttig å ta en titt på befolkningsstatistikken i forhold til landets størrelse. USA er rangert som den tredje mest folkerike nasjonen i verden, etter India og Kina. Fra et geografisk perspektiv er USA den fjerde største nasjonen i verden.

Landet strekker seg over 9 tidssoner og består av totalt 50 delstater. Dette inkluderer Hawaii i Stillehavet og Alaska i den nordvestlige delen av Canada.

Den største byen er New York City, mens Washington D.C. fungerer som hovedstad. New York har ca. 9 millioner innbyggere. Andre tett befolkede byer i USA er San Jose, Los Angeles, Dallas, Chicago, San Diego, San Antonio, Houston, Phoenix og Philadelphia.

Naturlandskapet er like unikt og variert som innbyggerne. Fra de rolige strendene i Miami til de snødekte fjelltoppene i Colorado, de frodige skogene i Sierra Nevada-fjellene i California og Arizonas vidstrakte ørkener - USAs geografi er en viktig del av hver enkelt stats identitet.

Som nasjon er USA delt inn i regioner: det nordøstlige USA, det sørlige USA, Midtvesten og de vestlige delstatene. Hver region har sin egen kultur og sitt eget særpreg.

Nasjonale symboler

USA har mange nasjonale symboler som nasjonalsanger, flagg, mottoer og segl.

Det amerikanske flagget

USAs flagg regnes som en viktig del av nasjonen. USA ble grunnlagt etter et opprør mot Storbritannias styre. Flagget har i årenes løp blitt sett på som en representasjon av frihet fra enhver form for tyranni. Det amerikanske flagget, også kalt Stars and Stripes, har en stjerne for hver av de femti delstatene, samt en strek som representerer de tretten opprinnelige koloniene.

Nasjonalsangen

The Star-Spangled Banner, som er den offisielle nasjonalsangen, inneholder en følelsesladet tekst som refererer til den amerikanske revolusjonen. Både den amerikanske nasjonalsangen og flagget er nært knyttet til hverandre.

"In God, We Trust" og "E Pluribus Unum".

USA har to mottoer. "In God, We Trust" er det første mottoet som ble vedtatt i 1956, og som det også refereres til i det siste verset av nasjonalsangen. Dette mottoet erstattet det tidligere uoffisielle latinske mottoet "E Pluribus Unum", som oversatt rett og slett betyr "En for mange". Det latinske mottoet finnes fortsatt i landets store segl.

Det store seglet

The Great Seal of the United States er et seglstempel som brukes av den føderale regjeringen når den godkjenner dokumenter. Det finnes også på militære emblemer, flagg og amerikanske pass. Den fremre delen av seglet har en amerikansk ørn som holder et skjold over brystet.

På den ene hånden holder ørnen en olivengren, mens den på den andre holder 13 piler. Dette er en symbolikk som indikerer at landet foretrekker fred, men at det alltid er klar til å gå i kamp. Seglet har også 13 stjerner, 13 piler og 13 oliven som skal representere de opprinnelige 13 delstatene i landet.

På baksiden av seglet er det en pyramide som i toppunktet inneholder et øye i en trekant. Dette øyet kalles forsynets øye og anses å representere Guds øye. De to sidene av det store seglet er trykt på landets valuta.

Mangfold

USA betegnes ofte som en smeltedigel. Det skyldes at innbyggerne kommer fra ulike kulturer og har ulik bakgrunn. Derfor finnes det ulike tradisjoner, verdier og trosretninger blant USAs innbyggere.

Amerikanernes skikker varierer fra familie til familie og fra region til region. Hvis du for eksempel blir invitert til en grillfest i Texas, kan det bety at du deltar i en grillkonkurranse i en lokal park; i California kan det bety at du griller på stranden, og i New York City kan det bety at du deltar på en kvarterfest midt i byen. Det er derfor viktig at du prøver å oppleve de ulike tradisjonene i vertssamfunnet ditt.

Religion

Selv om religion ikke spiller samme rolle i USA som i mange andre land, er det mange som identifiserer seg som kristne. Det er også viktig å merke seg at omtrent en fjerdedel av befolkningen sier at de ikke har noen religiøs tilhørighet.

USA har ingen etablert statskirke eller en gitt religion som støttes av den føderale regjeringen. Generelt sett har mange amerikanere en tendens til å være tilbakeholdne med sin religiøse tilhørighet. Det er derfor tilrådelig å avstå fra å snakke om religion med fremmede.

Kristendommen i USA er delt inn i protestantisme og katolikker. Protestantene er videre delt inn i flere kirkelige grupperinger: Christian Scientist, baptister, mormoner og metodister, for å nevne noen. Det er viktig å merke seg at kristendommen har ulike trosretninger, og at amerikanerne støtter ulike religioner.

Mat

Når det gjelder mat, varierer maten fra stat til stat og fra region til region. Chiligryter og fajitas er for eksempel synonymt med New Mexico, mens cheesesteaks ofte forbindes med Philadelphia. Det er også mulig å finne forskjellige kjøkken i byene på grunn av det store innslaget av innvandrere fra Asia, Afrika og Europa. Avhengig av hvor du oppholder deg i USA, kan du dra til forskjellige byer for å oppleve matretter som er inspirert av amerikanske innbyggere med ulik kulturell bakgrunn.

Konklusjon

Nå som du har lært mer om amerikansk kultur, har du forhåpentligvis fått større forståelse for landet og dets innbyggere. Hver av de femti delstatene har noe unikt å tilby besøkende. Det kan derfor være en fordel å ha en fleksibel reiserute som gjør det mulig å besøke flere delstater.